Zadzwoń do nas

Dziś jest czwartek 25 kwietnia 2024
logotyp Iceland, Liechtenstein, Norway grantsflaga Unii Europejskiej
20 smakołyków w jednym miejscu

Podczas tegorocznych Dożynek Diecezjalno-Powiato-Gminnych w Żywcu nie lada gratkę będą mieć smakosze kuchni regionalnej. Oprócz góralskich pyszności serwowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich, będzie można spróbować specjałów regionalnych przygotowanych przez żywieckich restauratorów.

W niezwykły świat smaku żywieckiej kuchni, która jest prawdziwym rajem dla amatorów dobrego jedzenia będzie można zajrzeć dzięki „Wystawie produktów ziem górskich połączonych z degustacją dań górskich i konkursem na najciekawsze potrawy ziem górskich”, którą organizują Koalicja Marek Ziem Górskich oraz Miejskie Centrum Kultury w Żywcu. Wystawa odbędzie się w ramach Dożynek Diecezjalno-Powiatowo-Gminnych zaplanowanych na niedzielę, 11 września w żywieckim amfiteatrze Pod Grojcem. Dań prezentowanych na wystawie będzie można próbować od godz. 13.00. Mało tego, góralska kuchnia nie będzie mieć przed gośćmi tajemnic. Każdy będzie mógł poznać przepisy, na podstawie których zostały przygotowane dania. – Chcemy by osoby, które uczestniczą w imprezie mogły spróbować czegoś z czego nasz region może być dumny w całej Polsce, czyli świetnego, zdrowego jedzenia, które daje dużo sił i energii. Będzie można spróbować najlepszych potraw z Beskidów i Podhala – mówi Prezes Zarządu Stowarzyszenia Koalicja Marek Ziem Górskich Antoni Szlagor. Wystawa organizowana jest w ramach realizacji zadania „Razem zdrowo i wesoło – akcja edukacyjno-integracyjna promująca góralskie tradycje kulinarne i zdrowy styl życia. Projekt dofinansowany ze środków Funduszu Inicjatyw

Facebook
Poleć stronę