Z czego słynie Żywiec ...

Z bardzo atrakcyjnego położenia na terenie Żywieckiego Parku Krajobrazowego, ale przede wszystkim ze znakomitego piwa. Tradycje warzenia złocistego napoju sięgają tutaj czasów średniowiecznych, kiedy w kotlinie uprawiano dużo chmielu i jęczmienia. Oprócz piwa wytwarzano tutaj, w masarni Wrężlewiczów, smaczne wędliny na stół cesarski w Wiedniu. Do dzisiaj "kiełbasę żywiecką" można kupić w kraju i za granicą. Szczególnie popularne były i są maślane rogaliki, dla których recepturę opracował senior piekarniczego rodu Gałuszków, a także żywieckie pierniki wytwarzane przez rodzinę Bielewiczów. Woskowe .wiece z wytwórni Rybarskich znane są daleko poza granicami kraju. Miasto Żywiec szczyci się mieszczańskimi tradycjami. W zbiorach muzealnych można obejrzeć dokumenty miejskich przywilejów, pieczęci i inne pamiątki po prężnie działających cechach rzemieślniczych, a także piękne bogato zdobione stroje żywieckich mieszczan. Żywiecczyzna to region niezwykły; tu można zapoznać się z bogatą kulturą materialną i duchową górali Beskidu Żywieckiego. Tutaj nadal tworzą twórcy ludowi, rzeźbią, malują na szkle, wyrabiają regionalne zabawki i instrumenty muzyczne, haftują, wykonują piękne bibułkowe kwiaty, zajmują się plastyką obrzędową. Tradycje, specyficzną gwarę, stare pieśni, ekspresyjną muzykę, tańce, zwyczaje i obrzędy kontynuują żywieckie zespoły regionalne, takie jak: .Ziemia Żywiecka., Gronie., Żywczanie. czy .Pilsko. Zespoły te można podziwiać podczas corocznie organizowanych imprez folklorystycznych: Tydzień Kultury Beskidzkiej. czy .Żywieckie Gody..