Z
czego słynie Żywiec ...
Z bardzo atrakcyjnego położenia na terenie Żywieckiego Parku
Krajobrazowego, ale przede wszystkim ze znakomitego piwa. Tradycje warzenia złocistego
napoju sięgają tutaj czasów średniowiecznych, kiedy w kotlinie uprawiano dużo
chmielu i jęczmienia. Oprócz piwa wytwarzano tutaj, w masarni Wrężlewiczów,
smaczne wędliny na stół cesarski w Wiedniu. Do dzisiaj "kiełbasę żywiecką"
można kupić w kraju i za granicą. Szczególnie popularne były i są maślane
rogaliki, dla których recepturę opracował senior piekarniczego rodu Gałuszków,
a także żywieckie pierniki wytwarzane przez rodzinę Bielewiczów. Woskowe
.wiece z wytwórni Rybarskich znane są daleko poza granicami kraju.
Miasto Żywiec szczyci się mieszczańskimi
tradycjami. W zbiorach muzealnych można obejrzeć dokumenty miejskich przywilejów,
pieczęci i inne pamiątki po prężnie działających cechach rzemieślniczych,
a także piękne bogato zdobione stroje żywieckich mieszczan. Żywiecczyzna to
region niezwykły; tu można zapoznać się z bogatą kulturą materialną i
duchową górali Beskidu Żywieckiego. Tutaj nadal tworzą twórcy ludowi, rzeźbią,
malują na szkle, wyrabiają regionalne zabawki i instrumenty muzyczne, haftują,
wykonują piękne bibułkowe kwiaty, zajmują się plastyką obrzędową.
Tradycje, specyficzną gwarę, stare pieśni, ekspresyjną muzykę, tańce,
zwyczaje i obrzędy kontynuują żywieckie zespoły regionalne, takie jak:
.Ziemia Żywiecka., Gronie., Żywczanie. czy .Pilsko. Zespoły te można
podziwiać podczas corocznie organizowanych imprez folklorystycznych: Tydzień
Kultury Beskidzkiej. czy .Żywieckie Gody..