Z Habsburgami i Putoszami przy stole
7 grudnia 2016 r. w Sali Ratuszowej Urzędu Miasta odbyło się uroczyste podsumowanie projektu „Przewodnik kulinarno-historyczny. Z Habsburgami i Putoszami przy stole.” .
W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu od kilku miesięcy grupa inicjatywna „Cool-inarna katedra” realizowałą projekt pozalekcyjnego kształcenia zawodowego promujący kuchnię dworską i miejską: „Przewodnik kulinarno-historyczny. Z Habsburgami i Putoszami przy stole.”
– To edukacyjne przedsięwzięcie mogliśmy efektywnie organizować dzięki wsparciu finansowemu Fundacji Banku Zachodniego WBK, współpracy z przedsiębiorstwem Bistro Rynek 19 oraz Towarzystwem Naukowym Żywieckim i Burmistrzem - Antonim Szlagorem – czytamy na stronie internetowej szkoły.
Młodzież zaprezentowała efekty wypracowane w projekcie. Były to opracowane i przetworzone receptury sporządzania potraw i ciast, pozyskane z historycznych źródeł. Uczniowie w różny sposób ilustrują swoje osiągnięcia z warsztatów gastronomicznych, prowadzonych przez specjalistów; przygotowali np. degustację „ciastka z historią”- bezy księżniczki Krystyny. Całość została wzbogacona o prezentację wybranych elementów tradycji naszego miasta. W tym działaniu kształcenie zawodowe wpisane jest w kontekst kulturowo-historyczny naszego regionu, co pozwala na doskonalenie umiejętności korzystania z zasobów dziedzictwa kulinarnego w celu rozwoju zawodowego i opracowania oryginalnego pomysłu na własny biznes. Zamysł spotkania pozwolłi uczniom doskonalić umiejętności autopromocji i marketingu oraz kształtować tzw. miękkie kompetencje zawodowe.
Na podstawie informacji ZSEG w Żywcu