Zadzwoń do nas

Dziś jest piątek 26 kwietnia 2024
logotyp Iceland, Liechtenstein, Norway grantsflaga Unii Europejskiej
Z Habsburgami i Putoszami przy stole

7 grudnia 2016 r. w Sali Ratuszowej Urzędu Miasta odbyło się uroczyste podsumowanie projektu „Przewodnik kulinarno-historyczny. Z Habsburgami i Putoszami przy stole.” .  

W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu od  kilku miesięcy grupa inicjatywna „Cool-inarna katedra” realizowałą projekt  pozalekcyjnego kształcenia zawodowego promujący kuchnię dworską i miejską:  „Przewodnik kulinarno-historyczny. Z Habsburgami i Putoszami przy stole.”   

– To edukacyjne przedsięwzięcie mogliśmy efektywnie organizować dzięki wsparciu finansowemu Fundacji Banku Zachodniego WBK,  współpracy z przedsiębiorstwem Bistro Rynek 19 oraz Towarzystwem Naukowym  Żywieckim i Burmistrzem - Antonim Szlagorem – czytamy na stronie internetowej szkoły.

Młodzież zaprezentowała  efekty wypracowane w projekcie. Były to opracowane i przetworzone receptury sporządzania potraw i ciast, pozyskane z  historycznych źródeł. Uczniowie w różny sposób ilustrują  swoje osiągnięcia  z warsztatów  gastronomicznych,  prowadzonych przez specjalistów;  przygotowali np. degustację „ciastka z historią”- bezy księżniczki  Krystyny. Całość została wzbogacona o prezentację wybranych elementów tradycji naszego miasta.  W tym działaniu kształcenie zawodowe wpisane jest w  kontekst kulturowo-historyczny naszego regionu, co pozwala na doskonalenie umiejętności korzystania z zasobów dziedzictwa kulinarnego w celu rozwoju zawodowego i opracowania oryginalnego pomysłu na własny biznes. Zamysł spotkania pozwolłi uczniom doskonalić umiejętności autopromocji  i marketingu oraz kształtować  tzw. miękkie kompetencje zawodowe.

 

Na podstawie informacji ZSEG w Żywcu

Facebook
Poleć stronę